Objave

Vaše dete je pod stresom, a vi ste zabrinuti za njega.

Vaše dete je pod stresom, a vi ste zabrinuti za njega.

Vaše dete je pod stresom, a vi ste zabrinuti za njega.

Odrasli govore o stresu, ali ponekad možemo zaboraviti da i deca doživljavaju stres. Deca su zabrinuta da li se dobro snalaze u školi i da li će ih drugari prihvatiti. Brinu za svoju porodicu i svoje ljubimce.

Kako pomoći svom detetu da se nosi sa stresom.

Kao odrasli,  mi osmišljavamo načine da se nosimo sa stresom u svom životu. Moramo naći način  da naučimo svoju decu da rade isto. Kako možete pomoći svom detetu da se nosi sa stresom?

 1. Naučite ih nekoliko strategija brzog smirivanja

Kada deca doživljavaju stres, moraju biti u stanju da učine nešto u trenutku da se smire.

 • Udahni duboko.

Ključ dobrog dubokog udisaja je pokretanje trbuha, a ne grudi. Neka stave jednu ruku na stomak, a jednu na grudi. Kada udišu, želudac bi im se trebao pomeriti. A kad izdahnu, želudac bi im se trebao pomaknuti. Upotrijebite rekvizite kako biste mu učinili zabavnijim, poput paprnog brodića, loptice  ili ležanja sa plišanim medom na stomaku.

 • Zamislite svoje omiljeno mesto.

Neka vaše dete zamisli svoje omiljeno mesto. Možda je to plaža, šuma ili mirno mesto u vašem domu. Recite im da koriste čula da razmisle o ovom mestu - šta vide, čuju, osećaju? Ohrabrite ih da ostanu tamo nekoliko minuta.

 • Odaberite broj.

Ponekad je korisno usredsrediti se na nešto jednostavno, poput brojanja. Neka izaberu broj i broje do tog broja.  Ili bi mogli početi nasumičnim brojem, na primer 58, i prebrojati unazad do jedan. Ili bi mogli početi sa 100 i odbrojavati unazad do 7. Isprobajte nekoliko različitih načina brojanja da biste videli koji najbolje funkcioniše.

 1. Započnite dijalog o stresu

Postavite jedno ili dva otvorena pitanja i pogledajte kuda to vodi. Jedan jednostavan način da pitate o njihovom danu je da pitate o ružama (dobre stvari koje su se dogodile) i trnju (loše stvari koje su se desile).

Možda vase dete će  nerado razgovarati  s vama licem u lice, pa umesto toga pokušajte da razgovarate u autu. Postavite pitanje ili dva dok ste u vozilu.

Ako vam je teško započeti verbalni razgovor, pokušajte da pišete. Pokrenite poseban dnevnik samo za vas dvoje i započnite razgovor o tome šta se dešava sa njima i šta je za njih stresno.

 1. Pojednostavite svoj raspored

Postoji takav pritisak da se stalno radi. To stavlja veliki stres na sve u porodici. Razgovarajte sa svojim detetom o njihovom rasporedu. Da li im se i dalje sviđaju sve njihove aktivnosti? Ima li nešto što bi voleli da prestanu da rade? Smanjivanje na jednu ili dve aktivnosti nedeljno smanjilo bi stres. Pojednostavljivanje rasporeda imalo bi dodatnu korist jer bi omogućilo malo slobodnog vremena i slobodu u igri, što je odlično oslobađanje od stresa.

 1. Pronađite dobre smetnje

Postoje trenuci kada možete učiniti nešto za smanjenje stresa, poput smanjenja aktivnosti. Međutim, postoje slučajevi kada to ne možete popraviti, na primer kada im je baka bolesna. Ne mogu ništa da urade, ali vaše dete može nastaviti da razmišlja i razmišlja o tome, do te mere da ne može da se usredsredi na školu. Onda je vreme da pokušaju da sklone misli sa tog stresa.

 • Pronađite nešto što će ih nasmejati.

Pričajte glupe šale, izmišljajte neka pitanja koja biste hteli, ili zajedno ludite. Jednostavan čin smeha može učiniti da se deca osećaju malo bolje i smanji stres.

 • Pomoći drugima.

Nađite mesto gde mogu da volontiraju. Učinite nasumična dela ljubaznosti prema drugima. Fokusiranje na druge ljude može odvratiti pažnju od njihovih briga.

 • Igraj igru.

Odvojite malo vremena i izvucite svoju omiljenu društvenu igru kada ste Vi bili mali.  Naučite ih kako da igraju. Najbolje je da na  zabavan način da se povežete sa svojim detetom.

 1. Modelirajte zdrave strategije suočavanja

Kao roditelji, mi smo prvi učitelji našoj deci.

Oni posmatraju naše ponašanje i vide šta radimo kada smo pod stresom. Moramo modelirati i dobre, zdrave strategije suočavanja. Koje su vaše strategije prevladavanja? - Da li volite  da idete  u teretanu? Trčanje? Rešavate  ukrštenicu?

Sledeći put kada budete koristili veštinu suočavanja, podelite te informacije sa svojim detetom. Potvrdite to naglas. „Trenutno sam pod stresom i samo mi treba kratka pauza. Čitaću knjigu  10 minuta. "

Stresa će uvek biti, ali sve je u tome kako se nosite sa njim.

Što ranije vaše dete nauči zdrave veštine suočavanja, to će njihov repertoar veština suočavanja biti veći. Uz dobar set strategija suočavanja, mogu se uspešno nositi sa stresnim situacijama.

 

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i porodičnim odnosima. Prijavite se na coaching ili radionicu