Objave

Upotreba mobilnog telefona ometa zdravo roditeljstvo

Upotreba mobilnog telefona ometa zdravo roditeljstvo

Upotreba mobilnog telefona ometa zdravo roditeljstvo

U današnje vreme  roditelji sve više vremena provode pred raznim ekranima, a sve manje vremena sa svojom decom. Nije retka pojava videti mamu i tatu kako gledaju u svoje telefone dok dete sedi pored njih u kolicima i pokušava da privuče njihovu pažnju. Budući da se ne mogu povezati sa roditeljima, deca počinju da se povezuju sa uređajima, što može rezultirati zavisnošću, a zabrana daljeg korišćenja uređaja uzrokuje emotivnu nestabilnost kod dece.

U jednom istraživanju u kome je učestvovalo  6.008 trinaestogodišnje dece 32% je izjavilo da se osećaju „nevažno“ kada njihovi roditelji koriste svoje mobilne telefone tokom obroka, razgovora ili drugih porodičnih vremena. Deca su izjavila da se takmiče sa tehnologijom za pažnju svojih roditelja. Više od polovine dece u ovom istraživanju  reklo je da njihovi roditelji provode previše vremena na svojim telefonima.

 

Deca se osećaju tužno, ljuto i usamljeno kad roditelji koriste mobilne telefone.

Istraživanje u kome je  intervjuisano  hiljadu dece između četiri i osamnaest godina, pitajući ih o tome kako se osećaju dok  njihovi roditelji koriste mobilne uređaje. Mnoga deca  su  sebe opisala kao „tužna, ljuta, iznervirana  i usamljena“ kada su njihovi roditelji bili na njihovim uređajima. Nekoliko male dece je prijavilo da su oštetili ili sakrili mobilne telefone svojih roditelja.

Ovo istraživanje dovodi do zaključka  da roditelji treba dvaput da razmisle pre nego što uzmu mobilni uređaj u ruke kada su sa svojom decom. Ponašamo se na način koji deci sigurno govori da nisu bitni, da nam nisu interesantni, nisu tako ubedljivi kao bilo ko, bilo šta, bilo koji ping koji bi mogao da nam ometa vreme sa njima.

Deca napreduju kad dobijaju doslednu, pouzdanu, fokusiranu pažnju punu ljubavi.

Korišćenje pametnog telefona kada ste sa detetom je oblik psihološkog povlačenja i nereagovanja. Preporuka je da što više vremena  kada ste sa svojim detetom, budite sa njim. Sklonite taj telefon i druge elektronske uređaje. Uživajte u kratkom trenutku u kom želite  da pomognete svom detetu da izraste u divnu odraslu osobu za koju se nadate da će postati.

 

Ako zaista želimo trajno srećno društvo, kao i decu koja su ljubazna, velikodušna i saosećajna, svi moramo da učinimo svesni napor da obuzdamo zavisnost dece od telefona.

 

 

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i porodičnim odnosima. Prijavite se na coaching ili radionicu