Objave

Unesite opuštenost i svesnost u svoju porodicu

Unesite opuštenost i svesnost u svoju porodicu

Unesite opuštenost i svesnost u svoju porodicu

 

Deca su pod većim pritiskom i stresom nego ikad.

Anketa o stresu na nacionalnom ispitu ChildLine otkrila je da je 96% od 1300 dece koja su završila anketu zabrinuto zbog ispita i revizije. Buka, zagađenje, tehnologija, pritisak vršnjaka narušavaju njihovo mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Nema sumnje da stres utiče na zdravlje i dobrobit naše dece.

Vežbe svesnosti i opuštanja mogu pomoći vašem detetu da :

  • upravlja stresom i anksioznošću,
  • bolje spava,
  • koncentriše se,
  • oseća se smirenije i kontroliše.

 

Opuštanje nije samo prijatna i smirujuća vannastavna aktivnost, već postaje neophodna kao i vežba da bi se pomoglo umu i emocijama da se izbore sa stalnim brbljanjem znanja i digitalnim metežom koji kod dece i mladih  neprestano zaokuplja mozak. Vreme isključivanja i diskonekcije  od DM  je ključno za omogućavanje mozgu da se podmladi.

Kada smo pod preteranim pritiskom, telo prelazi u režim letenja ili  mood  letenja gde simpatički nervni sistem pokreće ubrzani metabolizam, krvni pritisak, disanje i rad srca. Reakcija na stres je dizajnirana da nam pomogne da se nosimo kada smo pod pretnjom, ali kada se stalno ponavlja dolazi do oslobađanja gadnog koktela adrenalina i kortizola  koji stvaraju neprijatne fiziološke promene kao što su glavobolja, uznemireni stomak, plitko disanje, ubrzani rad srca i napetost mišića. Većina dece je sada pod stalnim stresom zbog povećanja školskih testova, brzog ritma života  i prepunog rasporeda obaveza, kao i porodičnih problema i pritiska vršnjaka koji mogu povećati anksioznost.

Opuštanje – relaksacija daje deci priliku da oslobode deo ovog pritiska, pružajući im  potrebno vreme da se ponovo regenerišu  i oporave.

Redovno opuštanje vraća telo u tačku mirovanja, omogućavajući mu da reguliše hormone stresa i omogućava da se autonomni nervni sistem vrati u normalu. Ovo zauzvrat pomaže u poboljšanju koncentracije i fokusa. Učenje opuštanja pruža deci veštinu ne samo da prepoznaju stres, već im daje i komplet alata za upravljanje stresnim životnim situacijama.

Uvođenje redovnog opuštanja u vaš dom pomoći će hiperaktivnosti, upravljanju ponašanjem i spavanju. Lako se radi i zahteva malo vremena.

Zabavne i kreativne vežbe za opuštanje  vašeg deteta :

  • u kući ili u sobi kod vašeg deteta kreirajte mali opuštajući kutak gde će vaše dete svaki put kada se oseć uznemireno moći da ode i da se opusti i vežba vežbe opuštanja
  • legnite na leđa u svom krevetu i jako zategnite sve svoje mišiće tela zadržite malo i onda lagano se  opustite, ponovite ovu vežbu 3 puta
  • Udahnite  duboko na nos, a zatim mekano i nežno izdahnite na usta kao mekani oblačić. Vežbu ponovite 3x
  • Otapanje maslaca - Zamislite da ste mali komad maslaca koji leži na toplom tostu. Zamislite da je pod topao kao tost i vi se polako topite. Osećate da celo telo postaje mekano i nežno dok se polako opuštate na toplom tostu. Koliko dugo možete tamo ležati, osećajući se opušteno i mirno.

Počnite da uvodite vežbe kada su deca mirna, a zatim ih možete podsetiti da isprobaju alate za opuštanje kada su uznemireni. Možda ćete otkriti da vas vaša deca podsećaju da je vreme za opuštanje ili da se i Vi  opustite,  u njihovom  kutak za opuštanje kada im zatreba vreme i traže da se opustite kao porodica.

Opuštena porodica je u biti  srećna  porodica.

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i porodičnim odnosima. Prijavite se na coaching ili radionicu