Objave

Svađate se sa svojim tinejdžerom? Tada treba da ih volite malo jače!!!

Svađate se sa svojim tinejdžerom? Tada treba da ih volite malo jače!!!

Svađate se sa svojim tinejdžerom? Tada treba da ih volite malo jače!!!

Studija pokazuje da kada pokažemo empatiju i toplinu, naša deca se bolje nose sa konfliktima

Poput prekidača za svetlo, naša deca prelaze od prijatne, ležerne dece koja su poštovala granice (uglavnom, u svakom slučaju) do žestokih tinejdžera koji traže nezavisnost koji pritiskaju naša dugmad i naše granice na svakom koraku. Barem je tako sa mojom ćerkom.

Moja ćerka

Moja  ćerka, svakodnevno   je pakleno sklona da mi prkosi svakoj prilici koju ima. Ako sam joj rekla da ide desno, ona je otišla levo. Ako sam rekala gore, ona je rekla dole. Konstantne svađe i prepirke do skoro su  bile, u najmanju ruku, iscrpljujuće.

U početku sam se borila  protiv njenog otpora... na kraju krajeva, ja sam roditelj. Ja sam ta koji postavlja pravila. Ja sam autoritet. Ona mora da me sasluša.

Ali brzo sam naučila  da kada odgajate tinejdžere, prilično morate da bacite staru knjigu pravila roditeljstva kroz prozor i da napišete potpuno novu – posebno ako želite da izgradite snažnu vezu sa svojim tinejdžerom, zadržite poštovanje i mir u kući.

To ne znači da sam popustila ili predala  svojoj ćerki uzde da mi olakša život kao roditelja. Ono što to znači je da sam napravila  kompromis i podelila  uzde sa njom kako bismo mogle zajedno da donosimo pravila – otvoreno, iskreno i s poštovanjem. I kada sam to uradila, u onim prilikama kada nije bilo mesta za kompromis (ponekad jednostavno morate da kažete „ne“), otkrila  sam da je bila mnogo više razumnija  i prijatnija jer je znala da joj je glas bitan.

Znajući da je faza „svađaću se o bilo čemu“ sa našom decom zapravo prikriveni blagoslov (čak i ako nam ne izgleda tako kada smo u svađi), pitanje je kako da pređemo kroz tu fazu u jednom komadu  sa netaknutim  odnosom sa našim tinejdžerima ?

Osnovno pravilo

Prvo i osnovno  prihvatanjem činjenice da je sukob neizbežan, učenjem da produktivno upravljate konfliktom sa njima i podsećanjem sebe (iznova i iznova) da je sukob često znak da je potrebna promena. Uglavnom, to znači da morate da ih volite malo jače - posebno kada su emocije velike.

Sledeći put kada vaš tinejdžer započne svađu, pokušajte da pokažete malo empatije i milosti dok koristite ove „smirujuće“ taktike kako biste stvari držali na produktivnom i ravnomernom nivou.

-Ne raspirujte situaciju

-Zaista slušajte

-Gledajte na problem metodički

-prebacite raspravu  na neutralni teren

-Slažem se da se ne slažem

-Volite ih malo jače

-Popustite malo

Suočimo se sa tim, nikada se nećemo slagati sa našim tinejdžerima sve vreme. Od malih nogu učimo našu decu da otkriju i prihvate svoju jedinstvenost, što znači da takođe moramo da prihvatimo činjenicu da se njihovi stavovi, mišljenja i ideje neće uvek poklapati sa našim… i, to nije samo nešto što treba očekivati , to treba slaviti!

Oni odrastaju, stiču nezavisnost i sami shvate nekoliko stvari. Ne trebamo im baš toliko kao nekada i ne cene naše mišljenje onoliko koliko su nekada činili. Oni postaju svoje ličnosti.

 

Želite li pomoći svom detetu da razvije emocionalnu inteligenciju i postane srećnije, samopouzdaniji i otporniji?

Javite mi se za besplatnu konzultaciju i otkrijte kako vam mogu pomoći kroz:

  • Individualni dečji coaching
  • Radionice za decu o EQ-u
  • Predavanja za roditelje o emocionalnoj inteligenciji

Zajedno možemo otključati puni potencijal vašeg deteta!

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i porodičnim odnosima. Prijavite se na coaching ili radionicu