Objave

Pozitivno roditeljstvo

Pozitivno roditeljstvo

Pozitivno roditeljstvo je kontinuiran odnos izmedu roditelja i dece koji ukljucuje ljubav, provodenje zajednickog vremena, ucenje, vodstvo, komunikaciju i permanentnu brigu i negu.

Takav odnos ima veliki uticaj na to kako će se razvijati detetove društvene, komunikacijske i saznajne sposobnosti ali i njegove sposobnosti samokontrole, pa i kakve će odnose graditi sa drugom decom i ljudima.

Da bi razvoj bio uspešan, detetu je potrebno sigurno i podsticajno okruženje koje ga podržava i razume. Dete treba da se oseća spokojno, da živi u okruženju u kojem može da istražuje, da uči i da bude uspešno.

ONO ŠTO DECA NAUČE U DETINJSTVU KASNIJE POSTAJE SUŠTINA DRUŠTVENIH ODNOSA, ZATO IM PRENESITE NAJKORISNIJI VREDNOSTI SISTEM KOJI POZNAJETE.

Nije dovoljno samo reći “šta je ok” i “kako nešto treba”, već im je potreban i  dobar model ponašanja.

Stvarajući zdrav porodični ambijent u kojem se vaše dete oseća zaštićeno i prihvaćeno, a vi zadovoljno i uspešno, podstičete razvoj vašeg deteta na najbolji mogući način.

PRINCIPI POZITIVNOG RODITELJSTVA

Pozitivno roditeljstvo stavlja akcenat na uzajamno poštovanje i koristi pozitivne instrukcije. Fokusira se na učenje umesto na kažnjavanje. Upotreba ovog načina discipline ima bolje rezultate što se tiče detetovog ponašanja, emotivnog rasta, akademskog uspeha i mentalnog zdravlja.

Budite jasni i ispunite rečeno

Ispuniti rečeno znači da ne treba da kažete nešto osim ako stvarno tako i ne mislite i ako to stvarno ne planirate da uradite. Prazne pretnje ničemu ne služe.

Povezanost

Da bi dete pravilno raslo i razvilo se mora da se oseća sigurno u način na koji se o njemu brinu. Sigurna emotivna veza. Kada je dete sigurno spremnije prati roditeljske smernice i radije prihvata granice koje mu se određuju. Veruje roditeljima. Zato, samo kada imamo dečija srca imamo i trajni uticaj na njihove živote.

Poštovanje

Jednostavan koncept. Želimo da nam deca ukažu poštovanje, moramo i mi njih poštovati. Kada želite da disciplinujete dete, zapitajete se da li mu pokazujete takvu pažnju i uvažavanje koje želite da vam ono uzvrati. Ukoliko to nije slučaj, izaberite neki drugi pristup.

Proaktivno roditeljstvo

Ovaj princip predstavlja ulaganje vremena u učenje o problemima pre nego što do njih dođe. Kao i stvaranje odnosa koji jača uticaj roditelja.

Porodična pravila

Utvrđivanje porodičnih pravila jeste jedan od najboljih načina postavljanja granica detetu. Pravila treba da budu jednostavna, kratka i da ih nema previše. Na primer: koristimo reči, a ne ruke, kada rešavamo neki problem, kuću održavamo urednom tako što svako pospremi za sobom i slično.

Podsticanje

Ti to možeš! Vi ste onaj ko podstiče svoje dete. Poštovanje, povezanost, proaktivno roditeljstvo i pozitivna disciplina svi zajedno staju pod kišobran podsticaja. To im daje život, a vi ih snabdevate time.

Čitajte im

Ovo posebno vreme jača vašu povezanost. Pokazujete da poštujete svoje dete dovoljno da vam je provođenje vremena sa njim prioritet i obe ove stvari su preventivne mere protiv lošeg ponašanja.

Pozitivno roditeljstvo utiče na formiranje pozitivne ličnosti, kroz smireno i razumno ponašanje deca se osećaju sigurno i poštovano, napreduju i razvijaju se i pre svega uče kako da se ispravno ponašaju prema drugima.

Koji je princip vama najdraži?