Objave

Kako pomoći deci da izađu na kraj sa anksioznošću ?

Kako pomoći deci da izađu na kraj sa anksioznošću ?

 

Svako dete je stručnjak za svoju anksioznost i ono što na njega deluje.

 

Za decu koja pate od anksioznosti, ono što možete, kao roditelji da  učinite je da ih osnažite, vaše prisustvo biće prava stvar. Ništa što kažete ili učinite ne može da učini da to osećanje kod njih nestane, ali ako prođete kroz to zajedno to će učiniti razliku.

Verujete da mogu da se nose sa anksioznošću, jer  mogu,i  vremenom, koliko god vam teško izgledalo,  deca će kroz to graditi svoju veru i snagu u svoje sposobnosti, da hrabro prođu kroz svoju anksioznost i izađu na drugu stranu.

Najvažnije u trenutku napada anksioznosti detetu je jako bitno da čuje od Vas : Bezbedan si. Ovde sam i ne idem nigde

Možda vam neće odmah poverovati, ali to je u redu. Ovde se ne radi o promeni bilo čega. Radi se o tome da na najbolji način ponudite toplinu sigurnost i udobnost.

Savet 1- budite smireni

Kao roditelj, kontrolišite svoje emocije. To je jedna od najvažnijih stvari koju trebate uraditi. Anksioznost je u osnovi strah. Ako vaše dete doživi uznemirenu epizodu, vaš vlastiti strah samo će naterati vaše dete da se uvuče u dublju rupu. Budite mirni.

Savet 2 - ne odbacujte strah 

Molim vas, ne omalovažavajte detetov strah. Ako vaše dete izrazi strah, a Vi mu kažete „Nemate čega da se bojite“, dete može sledeći put da prikrije svoja osećanja. Pokušajte da prepoznate strah i vidite kako možete da odgovorite odgovorom : „Vidim da te nešto muči. Da li bi želeo/la da razgovaraš o tome? “

To otvara taj važam odnos komunikacije i može vam pomoći da detetu pomognete da upravlja svojim strahovima i Anksioznošću

Savet 3 - naučite dete da se suoči sa problemima 

Tokom odrastanja verovatno su vam govorili da je važno suočiti se sa svojim strahovima. Ovaj savet se možda ne odnosi na medicinske slučajeve, ali u većini situacionih slučajeva dobar je način da naučite dete da se bavi anksioznošću i rešava je. Pored toga, to je dobar način da naučite dete da anksioznost može da traje samo kratko vreme, jer telo ne voli da bude uznemireno.

Savet 4 - prihvatite detetovu "ne" savršenost

Kao roditelji prirodno je da težite ka savršenstvu svog deteta. Ali ovo ne bi trebalo da Vas dovede da se obeshrabrite ili reagujete malo nelagodno, sve ovo dovodi do fokusiranja na neuspehe vašeg deteta i na probleme. Umesto da govorite svom detetu da on ili ona nisu savršena/dobra ili opet imaš napad, pa šta je sada..., fokusirajte se na pozitivne stvari. Pristupite principu „čaša je napola puna“. Sve ove reakcije povećavaju nivo anksioznosti, gurajući dete još dublje u istu. Već prihvatite da je Vaše dete osetljivije, empatičnije i da mu je potrebna vaša pomoć da izađe na kraj sa strahovima.

Savet 5- san je jako bitan 

San može biti okidač za anksioznu decu. Pratite rutinu pred spavanje i pokušajte da budete stabilni oko nje. Dobro odspavana i odmorena noć čini uznemirenu decu ugodnijom i sa većom verovatnoćom da će pozitivno odgovoriti na stresnu situaciju. Jedan nežan, motivišući razgovor, kao deo rutine za vreme pred spavanje, puno pomaže uznemirenoj deci, umiruje ih i daje im osećaj sigurnosti

Savet 6 - nagradite i budite nagrađeni 

Nagrađivanje hrabrog ponašanja ili prevazilaženje straha ne samo da pomažu u jačanju dobra koje dete čini za sebe, već je i odličan način za stvaranje vrlo čvrste veze između deteta i vas kao roditelja. Time učite vaše dete da ste bez obzira na to šta se desite vi osoba kojoj treba da se obrati.

 

Zapamtite, samo biti tamo - biti rame za plakanje ili detetov "stena" iza koje se treba sakriti - najvažnija je i neverovatna stvar koju možete učiniti za dete sa strepnjom. Sve ostalo je sporedno.

 

Preuzmite kontrolu nad svojim životom i porodičnim odnosima. Prijavite se na coaching ili radionicu