Iskustva s radionica

Radionica - Anksioznost kod dece

U toku leta sam učestvovala na radionicama Anksioznost kod dece. Ono što me je privklo je to što u današnje vreme svi smo opterećeni, svi žurimo i nedostaje nam vreme da imamo kontakt sa nama samima.  To je još teže i našoj deci, koja imaju sve više izazova, koja teško sklapaju prijateljstva, teško se koncentrišu... i ne znaju kako da se izbore sa onim što im se događa.

Ono što mi se dopalo na radionicama je iskren odnos i razgovor, praktičan pristup, vežbe smirivanja, opuštanja i prevazilaženje napetosti, nemira kroz jednostavne igre i afirmacije. Veoma pristupačno kako za odrasle tako i za decu.

Nekoliko vežbica koje su se najviše dopale mojoj deci i meni su: vežbe disanja iz stomaka, bacanje kocke anksiznosti, vežbe progresivnog opuštanja( stisnuti zube i mišiće lica, a zatim se opustiti; jezikom praviti krugove, a ne dodirivati zube...), čitanje posebnih bajki koje imaju afirmacione poruke.

Sve tehnike i vežbice su interesantne deci i vole da ih probaju i urade, ali najvažnije je da se često ponavljaju i uvežbavaju kako bi ih upotrebili kada se osećaju uznemireno i nelagodno.

Ovo je za mene bilo jedno veoma pozitivno iskustvo i sve ono što sam praktično naučila, uvek se može primeniti. Preporučila bih da svako prođe kroz ovaj set radionica, jer vas mogu pokrenuti da istražite sebe i svoja osećanja, podstaći da se pokrenete i da uradite nešto kvalitetno za sebe, da se osećate bolje, smireno i opušteno, kao i da budete podrška i podsticaj svojim najbližima.

Sonja A.

Radionica - Anksioznost kod dece

Motivacija za pohadjanje kursa ‘Anksioznost kod dece’ bila je pomoć sebi da se izborim sa sopstvenom anksioznošću - strah da sam deci prenela pogrešan model ponašanja i želja da njih naučim (i sebe!) kako da se nose sa stresom i sa promenama koje su deo svakodnevnice. Prvo što osetite je toplina, Svetlana je predivna osoba, odmah je zavolite hteli vi to ili ne ?Smireno i nasmejano vodi kroz sve vežbe i zadatke, kroz ceo proces koji je zabavan ? puno se smeje na radionici!! Grupa je podržavajuća i nekako se iznova iznenadite da niste sami i da druge muče iste ili slične stvari. Takodje rad u grupi je neuporedivo moćniji nego rad 1na1. Neke stvari sam spoznala upravo zahvaljujući učesnicima. 

Meni najbolja stvar sa radionice je spoznaja da se svakodnevnim uvodjenjem malih promena  dobija mnogo. Kao na primer domaći zadatak koji bi trebalo da uradiš do sledeće radionice. Kroz svakodnevne aktivnosti koje su inače tvoj deo dana radiš na sebi. I ne primetiš ali uspeva. Neke od zadataka koje smo dobijali i sad primenjujem ne razmišljajući. Za neke bi trebalo osvestiti proces i provežbati više puta, ima zadataka koje se rade sa decom, bajki pred spavanje, meditacija.. baš bogatog materijala. 

Ceca me je zamolila da napisem recenziju nakon 6 meseci od kursa, znači sa pristojne vremenske distance, i ja sam se iznenadila kad sam shvatila da sam smirenija, mnogo manje upadam u vatru, prepoznajem znake.. A nisam još ni radila zadatke koje se rade sa decom, osim ono vreme dok je trajala radionica. Taman me je podsetila da prelistam materijal ? 

U svakom slučaju, ukoliko želite da radite na sebi, iz kojeg god motiva - i ako imate anksiozno dete a vi niste anksiozni, ili obrnuto, ili ništa od toga - mnogo ćete dobiti pohadjanjem radionice. To nije puko slušanje predavanja ili čitanje knjiga ovo je neuporedivo bolje i saznajnije. 

Jasmina V.

Radionica - Anksioznost kod dece

Draga Ceco, svi smo dobro, naročito ja koja mnogo bolje i smirenije reagujem od kada smo zajedno prošli kroz program Anksioznost kod dece ? 

Priznajem da sam ustvari ja ta kojoj je program najviše i bio potreban, jer su moje reakcije zbog raznoraznih, možda i preuveličanih strahova bile prenaglasene. 

Deca hvala Bogu nemaju nekih ozbiljnih strahova, ali su u svim radionicama iz programa rado učestvovali iz znatiželje i zabave, što pretpostavljam i jeste cilj, da kroz igru i opuštanje prodjemo kroz nešto što nam zadaje muke.

Najviše su mi se dopale tehnike disanja i to je nešto što primenjujem skoro uvek kada sam uznemirena i veoma često pred spavanje, jer me smiruje. Sa decom takodje primenjujem tehnike disanja, kao i kockicu koju smo napravili po uputstvu iz programa.

Ono u čemu se moja deca nisu snašla je crtanje čudovista koja predstavljaju njihove strahove, nadam se  da je to zato što ih nemaju ? Njihovi strahovi su više oni realni i opipljivi tipa da li ce ih boleti kod zubara ili kada vade krv itd.?

Bilo je lepo i korisno čuti misljenja drugih, kako se oni bore sa anksioznošću i veoma prijatno slušati tvoj staložen i umirujući glas!
Hvala, ?

Katarina

Radionica - Anksioznost kod dece

Pišem ti zato sad direktno iz srca, to je bila najopuštenija radionica kojoj sam prisustvovala, ti si učinila da to sve izgleda kao spontano druženje na kome sam mogla da se otvorim i naučim nešto korisno, kako za moga sina tako i za mene.

Tehnika koju si mi pokazala i koju jako volim je ono crveno dugme STOP kada me napadnu razne obaveze, očekivanja i emocije ja ih na taj način jednostavno neutrališem. To mi je pomoglo da budem bolja (čitaj podnošljivija ) i sebi i drugima hahaha! 

Tome bih dodala i fenomenalnu tehniku šoljice čaja koju oplemenim NAMEROM da mi se pojača ono što mi tog trenutka treba. I moj Vule pije svoj čaj sa namerom da mu dodju samo lepi snovi ili da mu pomogne da predje neku igricu :)

Želim da ti kažem da si rodjena da budeš podrška drugim ljudima jer imaš jako puno strpljenja i razumevanja, a to je zaista važno.

Moja topla preporuka za svakoga ko želi da ima pravu podršku na svom putu ličnog razvoja.

Zen Sanjalica

Radionica - Anksioznost kod dece

Program Anksioznost kod djece jako mi je pomogao u osobnom životu i profesionalnom radu jer radim kao učiteljica te se svakodnevno suočavam s problemima djece koja su pod stresom,imaju slabiju koncentraciju, zabrinuta su i ne znaju iskazati svoje emocije.

Kroz radionice Anksioznosti upoznala sam niz vježbi koje smatram vrlo korisnim u radu s djecom jer im pomažu da prepoznaju neugodne emocije i osvještavaju ih u svom tijelu. Primjenom alata i tehnika iz programa primijetila sam da se djeca osjećaju bolje,smirenije, opuštenije, s boljom koncentracijom za učenje i rad .Vježbe su vrlo jednostavne i djeci prihvatljive, a u svom radu sam primijetila da ih ne koriste samo u školi,već i samoinicijativno kada su u situacijama stresa te trebaju otpustit strah i zabrinutost. Sve to pridonosi njihovom boljem mentalnom i emocionalnom zdravlju.Kroz vježbe programa Anksioznosti učimo djecu kako si sami mogu pomoći. Vježbe su primjenjive kako za niži uzrast,tako i za stariju djecu a što sam uvjerila radeći ih sa svojom kćerkom tinejđericom.

Ono što je meni pomoglo da u kratkom vremenu pronađem izlaz iz stresnih i ansioznih situacija su tehnike disanja, vježbe svjesnosti, vizualizacije i vježba za povezivanje sa svojim tijelom.Brzo sam se vraćala u sadašnji trenutak,postala svjesna svoga tijela i „nahranila „ ga ljubavlju i zdravljem koristeći se pozitivnim afirmacijama . Vrlo zanimljiva i korisna vježba svakako su i Filteri za Anksioznost te ju preporučam svakome da ju usvoji jer nam svaki problem „provučen“ kroz filter ne izgleda više tako strašan.

Zahvalna sam dragoj Svetlani na svim znanjima i iskustvima koje je nesebično podijelila.

Helena B.

Radionica - Anksioznost kod dece

Svetlana je divna osoba, odiše vedrinom i staloženošću, oseća se da to što radi radi sa ljubavlju. Veoma se trudi da objasni, pojasni, dočara i način na koji to radi nije samo prenošenje teorije o anksioznosti već su u pitanju vrlo opipljive stvari koje prolazite kroz iskustvenu radionicu kao i  razmenu iskustva sa drugim ljudima na radionici, što baš puno znači, jer uvidite koliko smo zapravo svi slični.

Sam program je tako osmišljen da na svojoj koži prvo osetite i promislite kako vi doživljavate anksioznost i kako se nosite sa njom. I koliko je zapravo bitno da se krene od sebe da bismo zatim i svoju decu bolje razumeli i da bismo mogli biti tu za njih. Puno je konkretnih primenljivih saveta i "radnih listova" da tako kažem koje možete iskoristiti i vi i deca. Posebno su mi se svidele priče i meditacije, kao i vežbe opuštanja koje svakodnevno primenjujem.

Ana V.

Draga Ceco, veliko je zadovoljstvo poznavati te a to mišljenje dele i moja deca.. Svoj odos sa decom sam od 5 popravila na 8. Kroz programe Monster Paket -Marko je počeo da se otvara polako ali sigurno.Opuštanje je naš svakodnevni  ritual pred spavanje. Masažu-crtanjem po ledjima upotpunjujemo podrzavajućom i maštovitom pričom.

Goca P.

Monster Paket

Ja sam se otvorio za nova drugarstva. Počeo sam čda iskazujem svoje emocije. Na fudbalu sam postao motiviraniji igrac, ne posmatrač, Ceco hvala ♥.

Marko (14)

Kako Ohladiti Tinejdžera - Paket

I ako sam ja na početku mog rada sa Cecom bila veliki skeptik,na kraju se ispostavilo da je baš taj Relax Kids paket "Kako ohladiti tinejžera"došao kod mene u pravo vreme. Uspela sam da izadjem bar malo iz svoje"zone poznatog". Naučila sam da dišem iz dijafragme i očistim stres iz sebe. Postala sam sigurnija u sebe uz opuštanje i vizualizaciju i na tome sam Ceco jako zahvalna od ♥️.

Danijela (16)

Just Relax & Chill Skills - Paketi

Chill Skills program ima dobru strukturu, samo što sam ja kroz njega više upoznala svoj ego koji se protivi nečem novom, što bi moglo da mi sluzi. Počela sam više da otpuštam emocije i plačem i pričam sa mamom o njima. Opuštanje uz duboko disanje iz stomaka je delotvorno . Draga Ceco veliki zagrljaj i zahvalnost ti šaljem od ♥️ ?

Katarina (18)

Just Relax - Samo se opusti paket

Draga Ceco, zahvalnost ide do neba, na svemu naučenom, podeljenim emocijama, mudrostima i iskustvima. jedne mame koja je rešila u doba Korone da postane Relax Kids Mama ♥️ ???

Gorica P

RELAKS KIDS - Monsteri + Kako ohladiti tinejdžera Programi

Kao roditelj verujem da je učešće moje ćerke na časovima RELAKS KIDS bio najbolji poklon koji sam joj ikada mogla dati. Uključila se u nastavu sa 5 godina i pohađala 6 godina. Vidim da joj je to dalo unutrašnje samopouzdanje i emocionalnu inteligenciju koja je veoma važna u godinama u kojima se nalazimo. RELAX KIDS uči decu kroz igru kako da identifikuju svoje emocije i kako da se nose sa tim emocijama kroz vežbe svesnosti, zahvalnosti i disanja. Želja mi je da svako dete ima pristup ovim časovima. Naš posao kao roditelja je da vodimo našu decu ne samo u fizičkom svetu, već iu emocionalnom i duhovnom svetu. Budućnost je svetla za našu decu sa RELAX KIDS programima !!

Nepoznati autor

Na svim Relax Kids radionicama sam se lepo proveo! Ono što smo naučili, naučili smo kroz igru, ples i gimnastiku. Koristili smo fantastične karte sa veoma lepim dizajnom i fantastičnim bojama. Imali smo i veoma lepe i zanimljive domaće zadatake. Radionice Monster i Kako ohladiti Tinejdžera su mi pmogle da naučim da budem samopouzdaniji i da budem srećniji. Hvala Relax Kids !!!
Takođe, sva deca treba da imaju knjigu Relak Kids. Zaista je fantastična i mnogo pomaže!!!

Nikos