Objave

Razvoj samopoštovanja kod dece

Razvoj samopoštovanja kod dece

Porodica je prva sredina u kojoj se formira i razvija dečije samopoštovanje. Kako se deca ponašaju odraz je toga kako doživljavaju sebe.Samopoštovanje nije urođeno, kakvu ce sliku o sebi dete steći zavisice od ranih poruka roditelja i sredine i ta slika se menja pod uticajem kontakata sa drugom decom i odraslima. Kako će dete videti samog sebe, najviše zavisi od roditelja, što je za njih velika odgovornost.

Sam koncept  samopoštovanja može biti uznemirujući za roditelje  i vršnjake nekoga ko pati od niskog samopoštovanja. Možete videti njihov potencijal, svi oko vas mogu   videti njihov potencijal ali se dete   oseća  bezvredno i neadekvatno.

Emocije koje imamo generalno se mogu kategorisati kao pozitivne ili negativne – međutim, moramo da slušamo obe vrste emocija sa jednakom važnosti. Kada to uradimo, možemo videti  kako da se naše negativne emocije razvijaju u pozitivne.

Poštujte pravo i potrebu deteta da iskaže svoja osećanja

Posmatrajte vaše dete, iza svakog njegovog postupka stoji emocija. Osećanja ne možemo deliti na poželjna i nepoželjna, sve emocije su prihvatljive i normalne.

Nisko samopoštovanje može biti reakcija na školske obaveze, loš  osećaj sopstvene vrednosti, osećaj drugačijeg, takmičenje sa drugima, odbacivanje ili lična nesigurnost. Nisko samopoštovanje se može podstaknuti  pritiskom da rade nešto što ih izvodi iz zone udobnosti. Prisiljavanje nekoga da završi aktivnost koja ga zastrašuje može povećati osećaj niskog samopoštovanja.

Simptomi mogu uključivati:

* Potreba da se uklopi

* Poređenje sa drugima

* Negativne fraze o sebi

* Nedostatak prijatelja

* Skrivanje

* Nedostatak mišljenja

* Nemir

* Potopljena glava

* Spuštena ramena

* Uznemirene misli

* Malo osmeha / smeha

* Strah od društvenih situacija

Nisko samopoštovanje se može izraziti i kanalisati pozitivno. Evo 3 brza saveta koji će pomoći vašoj situaciji sa trenutnim efektom.

Poverenje : Recite svom detetu o sopstvenoj nesigurnosti. Uverite se da se ne oseća samo i pomozite mu  da shvati  da niko nije savršen. Svi moramo da naučimo da volimo i prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo.

Fotografija : Zalepite  im fotografiju dana-trenutka   kada su  izgledali  zaista srećni / ili fotografiju njihovog srećnog mesta pored kreveta, tako da imaju vizuelnu sliku na koju mogu da se osvrnu kada se osećaju slabo. Ovu fotografiju  mogu  da ponesu  sa sobom  gde god da se nalaze. Ovo je njihovo srećno mesto. Ova tehnika se često koristi kod odraslih kako bi im unela  proleće u njihov način razmišljanja.

Kompliment svaki dan: U početku će ih to možda iritirati i smejati se sa nevericom, ali budite iskreni i recite im neku lepu reč  od srca. Ako  je vam ovo neprijatno, onda možete reći da je vaš prijatelj/prijateljica  prokomentarisao koliko mu/joj  se dopada  njihova kosa - na primer.

Podsticajne poruke za razvoj samopoštovanja:

  • To si baš dobro rekao
  • Ovo si lepo napravio
  • U pravu si
  • To je jako dobra ideja
  • Izvini, ja sam pogrešio
  • Treba mi tvoja pomoć